niedziela, 2 lutego 2014

Żytni chleb z pieczonym czosnkiem







Leniwy niedzielny poranek. Jest kawa, książka, dzieci obok w pokoju są dziwnie cicho. Na śniadanie kilka kromek żytniego chleba z pieczonym czosnkiem. I masłem. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.


Ciasto zagniecione już wczoraj w nocy, żeby ładnie wyrosło. Ponieważ jest na drożdżach, a mąka żytnia jest cięższa od pszennej, ciasto potrzebuje odrobinę więcej czasu.


Żytni chleb z pieczonym czosnkiem

- 500 g żytniej mąki 
- 10 dkg świeżych drożdży (duża kostka)
- 10 ząbków czosnku polskiego  (główka chińskiego)
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml wody
- 2 łyżki oleju z pestek winogron

W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Woda nie musi być ciepła. Gdy lejemy zimną, drożdże potrzebują więcej czasu do pracy, ale za to chleb ma znacznie lepszy smak. Dodać około 2 łyżek mąki, poczekać około 20 minut aż grzybki zaczną się namnażać. Wsypać  mąkę, dodać olej, sól i wodę. Ciasto wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oleję miski i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie upiec czosnek bez obierania. Wystarczy mu około 25 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu obrać.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je razem z upieczonym czosnkiem. Czosnek można rozdrobnić krojąc, lub mocno przyciskać w trakcie zagniatania, aby wycisnąć jego miąższ. Gdy ciasto stanie się gładkie i mocno rozciągliwe, uformować bochenek w jakim nam się kształcie podoba i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na jakieś 45 minut. Na dno piekarnik można włożyć naczynie żaroodporne z wodą, która parując sprawi, że pieczywo będzie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz