czwartek, 12 sierpnia 2010

Shepherd's Pie

Nie lubię kartofli. Zwykle unikam ich jak tylko mogę. Dzisiaj stwierdziłam, że ziemniaki i mięso na obiad będą, jednakowoż w zupełnie innej wersji niż zazwyczaj. Do zrobienia tego dania skłoniły mnie dwie rzeczy: zupełny brak pomysłu na to,co z mięsem mielonym zrobić (bo w końcu ile można robić spaghetti czy karminadle? czyli kotlety mielone) oraz to, że zobaczyłam, że pyry u mnie zalegają i czas je "sprzątnąć". Także dzisiaj przyszedł czas na shepherd's pie (placek pasterza) a'la moi, czyli tradycyjne irlandzkie danie w lekko zmienionej formie. Prawdziwy shepherd's pie robiony jest z jagnięciny bądź wołowiny, ja takowej pod ręką nie miałam, więc padło na wieprzowinę z wołowiną. Też wyszło.



Shepherd's Pie

- 800g mielonej jagnięciny/wołowiny (ja użyłam wieprzowiny)
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- łyżeczka tymianku
- szczypta rozmarynu
- szczypta majeranku
- 1kg ziemniaków
- pół kostki masła
- 50g startego sera
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


Nagrzać piekarnik do 200stC. Na rozgrzaną oliwę przecisnąć przez praskę czosnek, startą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać rozmaryn. Smażyć około 5 minut, aż cebula zacznie się brązowić. Na osobnej patelni podsmażyć mięso z tymiankiem i majerankiem. Dodać marchewkę z cebulą i czosnkiem do mięsa, doprawić koncentratem pomidorowym, dolać wino. Teraz należy zredukować je do około połowy i dolać bulion, doprawić w razie potrzeby. Gotować około 20 minut do zgęstnienia. W międzyczasie ugotować ziemniaki, odparować i ugnieść z masłem i startym serem. Jeśli ziemniaki są zbyt suche można dolać odrobinę mleka. Do żaroodpornego naczynia przełożyć mięso, przykryć je kartoflami, polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec około 25-30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jedna z bardziej lubianych zapiekanek ziemniaczanych w moim domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna zabieram się do przygotowania tego paja. Narobiłaś mi na niego jeszcze większą ochotę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na to, żeby zutylizować w ten sposób zalegające mi ziemniaki to nie wpadłam...a dość mam ich już w 'standardowej' postaci...

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rasowy paj, ale jedna uwaga, jesli mozna - Shepherd's Pie tylko z jagnieciny, z wolowiny to Cottage Pie. :) Z wieprzowiny Angloe uwielbiaja Pork Pie, ale to juz w ciescie podobnym do kruchego. Pozdrawiam z Yorkshire!

    OdpowiedzUsuń