środa, 11 sierpnia 2010

Zupa paprykowa


Na kilka dni przed końcem urlopu zaczęła za mną chodzić ta zupa. Nie pamiętam już kiedy pierwszy raz ją jadłam i czy jest to wynalazek mojej chrzestnej, czy innej ciotki/kuzynki. Wiem tylko, że jako smakosz papryki od pierwszych wyrżniętych zębów, uwielbiam ją. Jest banalnie prosta do przygotowania, a naprawdę smaczna.


Zupa paprykowa
- 0,5kg dobrej kiełbasy (ja zazwyczaj używam podwawelskiej)
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 4-5 ziemniaków
- bulion warzywny
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- kubek śmietany
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz


Kiełbasę kroimy w plastry, a następnie na pół i podsmażamy by wytopić jak najwięcej tłuszczu, przekładamy do garnka. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z kiełbasy do miękkości. Przekładamy do kiełbasy. Cebulę kroimy także w kostkę i postępujemy tak, jak z papryką. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele. Gotujemy około 5 minut od momentu wrzenia. Koncentrat mieszamy ze śmietaną i dolewamy do zupy*.

Smacznego!

*) Należy pamiętać ,że aby śmietana się nie zważyła, należy zahartować ją uprzednio odrobiną wywaru.

3 komentarze:

  1. wygląda świetnie, a bardzo ciekawa jestem jej smaku.. ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupa a papryka czerwona akurat tanieje, to myslę, że ją sobie zrobię;-)

    OdpowiedzUsuń