poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kółeczka, czyli ryba co na święta być musi

Tradycja wzięta żywcem z domu rodzinnego mojego Mężczyzny. Jeśli na stole wigilijnym nie ma kółeczek, to nie jest to Wigilia. Czym w ogóle są? Odpowiedź jest banalna - są to kotlety rybne w zalewie octowo-cebulowej. Proste w robieniu, jedyny myk polega na tym, że muszą trochę w tej zalewie postać, co w naszym domu jest wyczynem samym sobie.


Kółeczka


- 1,5 - 2 kg filetów z mintaja
- 5-6 cebul dużych
- jajko
- bułka tarta
- koperek
- majeranek
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2-3 łyżki cukru
- 8-12 łyżek octu


Zalewa:

Zagotować osoloną wodę, dodać pieprz, ziele i liście laurowe. Cebulę pokroić w paski, zagotować do lekkiego zmięknięcia. Z cukru zrobić karmel, dodać do zalewy razem z octem. Odstawić do ostygnięcia.


Kotlety:
Rybę z 1 cebulą zmielić na gładką masę, odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajko, bułkę i przyprawy. Uformować kotlety i usmażyć. Gotowe kotlety układać warstwowo, zalać zalewą i odstawić na minimum 12 godzin, aby się przegryzły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz