niedziela, 23 marca 2014

Na dobry wieczór - chipsy z cukinii z parmezanem





Czasami, nawet będąc na diecie, chce nam się coś przegryźć. Szczególnie coś tak zwanie do filmu. Popcorn? Ma wysoki indeks glikemiczny. Chipsy ziemniaczane? Ta sama sytuacja, a jeszcze do tego ten tłuszcz. Blech. I właśnie wtedy na pomoc przychodzi cukinia w parze z parmezanem. Och jak mi się chciało czegoś takiego.


Chipsy z cukinii z parmezanem

- cukinia 1 średnia
- jajko 1szt.
- parmezan bądź inny twardy starty ser 40g
- czosnek 1 ząbek
- chilli szczypta

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Cukinię kroimy w plastry. Parmezan mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chilli. W miseczce jeszcze rozbełtujemy jajko. Cukinię (każdy plasterek osobno) obtaczamy najpierw w jajku, potem w parmezanie. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia - około 30 minut (w zależności od grubości plasterków)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz