środa, 30 kwietnia 2014
Bezglutenowe pancakes w dodatku dla diabetyków
- Mamaaaaaa. Ja chcę naleśniki!
- Ale synku, za godzinę będzie kolacja.
- Nie. Kolacja za 10 minut! Naleśnikiiiiii. Mamaaaaa.
No weź tu nie zrób dzieciom naleśników. Ale tak co by nie stać przy tej cholernej patelni do usranej śmierci, matka wpadła na pomysł, żeby maksymalnie zapchać nimi dzieci. To znaczy zrobić bardziej sycące niż zwykle. Takie by po jednym, góra dwóch powiedziały dość. Czyli robimy amerykańską ich wersję, czyli grubaśne. Oczywiście w domu normalnej mąki pszennej u nas nie uświadczysz. Ponieważ matka nie lubi sobie co smaczniejszych dań odmawiać, więc poszukuje zamienników z niższym indeksem glikemicznym. Mąka gryczana ma IG równy 40. Czyli źle nie jest. I do tego jeśli ktoś choruje na celiakię, to mam informację: nie zawiera glutenu.
Amerykańskie bezglutenowe pancakes dla diabetyków
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata i 1 normalna łyżka stewii lub 2 czubate łyżki fruktozy
- 1/3 kostki masła
- 2 nakrętki ekstraktu waniliowego (żeby nadać aromat)
Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i słodzidłem. Mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i jajcami. Składniki płynne łączymy z sypkimi. Smażymy na suchej patelni na średnim ogniu tak, by zdążyły nam trochę podrosnąć. Możemy je jeść na przykład z bitą śmietaną.
Smacznego!
ŁG: 13,2
P.S. Wprawdzie ładunek glikemiczny jest wyższy od 10, ale niewiele. Dlatego od czasu do czasu jako deser można sobie je zafundować. Byle nie za często ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo zasmakowały mi pancakes'y na mące gryczanej i jeszcze nie raz zrobię - zdrowe i smaczne, świetny pomysł na miły poranek! :)
OdpowiedzUsuńDzieci mają naprawdę godny pozazdroszczenia dar przekonywania :D Naleśniki prezentują się świetnie :) Chętnie spróbuję zrobić je w swojej domowej kuchni. Smacznego!
OdpowiedzUsuń