wtorek, 15 czerwca 2010

Chilli con carne

Już od dawna za mną chodzi ta potrawa, ale jakoś nigdy nie miałam weny by ją zrobić. Dzisiaj stwierdziłam, że będzie idealna na wieczorną sesję RPG. Do tego wino, tortilla i świece. Zamiast stołu - podłoga nakryta obrusem. Ten przepis ma jeden tajemny składnik. Domyślicie się bo jest nietypowy.



Chili con carne
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego- puszka pomidorów
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku

- czerwona i zielona papryka (ładniej wyglądają niż jednokolorowa)
- puszka czerwonej fasoli

- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

- przyprawa do kuchni meksykańskiej lub po prostu do chili con carne
- papryczka chili
- sól, pieprz
- łyżeczka ciemnego kakao
Na dużej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy mięso i czosnek. Gdy mięso się obsmaży z każdej strony, przekładamy je do rondelka i na tą samą patelnię dolewamy oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę, chilli. Gdy papryka zmięknie (po jakichś 10 minutach), dodajemy ją do mięsa, dorzucamy pokrojone pomidory, fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do chili oraz kakao. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Możemy podawać z ryżem, tortillą, posypane żółtym serem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. kakao.. hm, ciekawe:) na pewno wypróbuję niedługo:)

    OdpowiedzUsuń