Chili con carne
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego- puszka pomidorów
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona i zielona papryka (ładniej wyglądają niż jednokolorowa)
- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- przyprawa do kuchni meksykańskiej lub po prostu do chili con carne
- papryczka chili
- sól, pieprz
- łyżeczka ciemnego kakao
Na dużej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy mięso i czosnek. Gdy mięso się obsmaży z każdej strony, przekładamy je do rondelka i na tą samą patelnię dolewamy oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę, chilli. Gdy papryka zmięknie (po jakichś 10 minutach), dodajemy ją do mięsa, dorzucamy pokrojone pomidory, fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do chili oraz kakao. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Możemy podawać z ryżem, tortillą, posypane żółtym serem.
Smacznego!
kakao.. hm, ciekawe:) na pewno wypróbuję niedługo:)
OdpowiedzUsuń