poniedziałek, 14 czerwca 2010

Likier czekoladowy

Czasem lubię usiąść sobie na kanapie z kieliszkiem likieru w dłoni i sączyć, rozkoszując się smakiem i ciszą. Tej ostatniej mi trochę czasem brakuje, ale nie można mieć wszystkiego. Możemy kupić likier, ale o ile bardziej smakuje nam nasz własnoręcznie zrobiony - domowy? Przepis banalnie prosty do wykonania. Wystarczą tylko dwa składniki i czekanie aż przestygnie...

Likier kakaowy
- puszka skondensowanego mleka kakaowego - 0,5l wódki

Puszkę zanurzamy w wodzie i gotujemy około 2 h. Należy pamiętać by gotować ją na bardzo małym ogniu i w razie czego dolewać wody by była cały czas zanurzona. Po lekkim przestygnięciu puszki wylewamy z niej mleko do garnka (bez wody) i wlewamy wódkę. Należy pamiętać, żeby cały czas mieszać. Odstawiamy do schłodzenia i gotowe. Najlepiej smakuje chłodne.

Zdróweczko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz