poniedziałek, 14 czerwca 2010

Kurczak z trawą cytrynową

W sumie przepis zaczerpnięty od dr Dukana, ale trochę przeze mnie zmodyfikowany. Wprowadza trochę egzotyczności do codziennego menu.

Kurczak z trawą cytrynową

- 1,5kg piersi kurczaka
- cebula
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka miodu (może być słodzik w płynie lub syrop klonowy)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Na odrobinie oleju podsmażamy kurczaka dość drobno pokrojonego. Cebulę kroimy w plastry bądź w kostkę, trawę cytrynową w cieniutkie krążki. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę, trawę cytrynową, czosnek, miód, sos sojowy. Mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się i przykrywamy. Dusimy około 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Możemy jeść go samego bądź z ryżem. Wtedy najlepiej dodać odrobinę wody by sosem polać ten ryż.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz