poniedziałek, 14 czerwca 2010

Nasze spaghetti

Spaghetti bolognese. Napisano na jego temat chyba nawet już kilka prac naukowych i każdy robi je jak chce. Nasze spaghetti jest przede wszystkim proste i szybkie. Nie potrzeba do niego większej filozofii. Czas jego przygotowania waha się od 20 do 30 minut, w zależności od rodzaju mięsa. Ale najsmaczniejsze jest z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

Spaghetti bolognese

- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 przeciery pomidorowe w kartoniku
- paczka makaronu spaghetti
- 3-4 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła: bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie
- olej
- ser do posypania (dobrze jak jest to parmezan, ale nie musi być)

Na dno garnka lejemy odrobinę oleju/oliwy (co tam akurat mamy pod ręką), podgrzewamy ją trochę i wrzucamy mięso. Musimy je najpierw obsmażyć, więc dobrze by było, gdyby garnek miał dość sporą średnicę. Pod koniec wrzucamy liście laurowe i ziele. Gdy mięso nie będzie już surowe doprawiamy je ziołami i czosnkiem, a następnie wlewamy przecier. W międzyczasie oczywiście gotujemy makaron. Sos gotujemy na małym ogniu jeszcze jakieś 5-10 minut. Gorący makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy serem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz